Rapport från bolagsstämman 2025

VärmlandsMetanols bolagsstämma den 24 juni i Hagfors samlade ett 60-tal aktieägare vilka representerade 36% av aktierna och 60% av det totala röstvärdet.

Vid stämman omvaldes till styrelsen Björn Gillberg, Wollmar Hintze, Sture Sonebrink och Gunnar Westlind. Inga andra förslag förelåg.

Styrelsen befullmäktigades av stämman att för tiden fram till nästa stämma besluta om emissioner.

Bolagets vd Björn Gillberg  gav stämmodeltagarna en utförlig information om bolagets verksamhet under 2024. Han inledde med att berätta, att bolaget under gårdagen hade lämnat in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Han nämnde, att ansökan totalt omfattar ca 1 300 sidor dokument i form av en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), tekniska beskrivningar, samrådsunderlag och olika utredningar. Gillberg nämnde vidare, att ThyssenKrupp Uhde är huvudansvarig för det tekniska underlaget, men att flera andra företag, t.ex. SMHI, AJ Risk Engineering m.fl., har varit involverade med utredningar om hur bolagets verksamhet kommer att påverka miljön runt metanolfabriken.

Sammanfattningsvis konstaterades, att metanolfabrikens processer är i stort sett helt slutna och att projektet kan ses som en del i fotosyntesens naturliga kretslopp. In i fabrikens förgasare matas rester från skogsavverkning (GROT), som har producerats av skogens träd med hjälp av solljus, atmosfärens koldioxid och vatten. Ut ur fabriken går metanol, som när den bränns i motorer via avgaserna återför koldioxid och vatten till atmosfären. Koldioxiden är av samma slag och omfattning, som annars avgår till atmosfären, om resterna från avverkningen lämnas kvar i skogen och förmultnar. Som biprodukt erhålls aska med alla de mineraler som fanns i skogsråvaran. Askan ska enligt Gillberg återföras till skogsmarken från vilken skogsråvaran hämtades.

Gillberg nämnde, att bolaget har hemställt, att domstolen genom särskild dom, byggdom, ska avgöra frågan om verksamhetens tillåtlighet och därigenom lämna tillstånd till anläggnings­arbeten som schaktning, ledningsdragning, grundläggning, pålning och uppförande av byggnader, innan villkor meddelas om utsläppen till luft och vatten.

Han konstaterade ”nu är smörgåsbordet dukat”. Mark speciellt detaljplanelagd för fabriken finns. Tillgång till råvara har säkrats. Överenskommelser finns om avsättning av produktionen. Med byggdomen på gång finns goda förutsättningar för att säkra nödvändigt kapital. För tidpunkten fram till nästa stämma kommer verksamheten därför att inriktas på kommande förhandlingar i mark- och miljödomstolen samt kapitalanskaffning.


På presidiet vid bolagsstämman fanns sekreterare Lena Eriksson Sonebrink, ordförande Wollmar Hintze och vd Björn Gillberg. Deltog via länk gjorde roparen Staffan Michelsson.

Björn Gillberg tillkännagav att bolagets tillståndsansökan lämnats in till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Ansökan omfattar ca 1 300 sidor dokument i form av en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), tekniska beskrivningar, samrådsunderlag och olika utredningar.

Uppdaterad 2025-06-30